Rally Raid este o disciplină care crește, an de an, în peisajul motorsportului românesc. Mărturie stau, deopotrivă, creșterea exponențială în ceea ce privește numărul de concurenți și a calității materialului de concurs, dar și faptul că pe harta acestei discipline apar noi destinații ofertante.

Un exemplu, la acest din urmă capitol, îl va reprezenta și PlayXtreme Adrenaline, care va avea drept punct de referință cunoscuta stațiune balneoclimaterică Bazna, din județul Sibiu. Aflată la momentul debutului în calendarul oficial, evident, întrecerea va avea caracter de eveniment restricționat ( Cupă). Spectacolul este însă garantat. Zonele pitorești tipice Podișului Târnavelor, o regiune deluroasă cu o altitudine medie de 320 metri, cu pașuni, drumuri forestiere, văi și pante dulci, sunt însă ingrediente care au permis creionarea unui traseu extrem de spectaculos.

Astfel că, în ton cu numele său și al organizatorilor, va solicita competitorilor să-și exprime abilitățile Best Ride de-a lungul a două zile în care Adrenaline (adrenalina) va atinge cote maxime într-o ”joacă” extremă. Atribute care, alături de evenimentele conexe și demersurile induse de spiritul rally raid-ului, solidaritate, strânsa conexiune cu comunitatea locală și grija față de mediu, își propun să facă din PlayXtreme Adrenaline, în timp, o prezență constantă în Campionatul Național de Rally Raid, ca etapă, dar și un eveniment regional de anvergură.

Cupa PlayXtreme Adrenaline este inclusă în calendarul competițiilor organizate sub egida FRAS, avizat de Comisia Națională de Rally Raid.  Întrecerea este organizată și se desfășoară în conformitate cu:

  1. Codul Sportiv Internațional FIA și anexele sale
  2. Regulamentul cadru al Campionatului Național de Rally Raid
  3. Regulamentul tehnic al Campionatului Național de Rally Raid
  4. Regulamentul particular al competiției
  5. Regulamentul disciplinar FRAS
  6. Regulamentul de organizare și Funcționarea corpului național de Arbitri

Evident, ținând cont că PlayXtreme Adrenaline se dispută în condițiile speciale induse de pandemie, organizatorii au luat măsuri de siguranță pentru prevenirea infectării și transmiterii COVID-19. Toate detaliile pre-competiție sunt deja puse la dispoziția participanților. Iar la fața locului, totul a fost pus la punct pentru a ca, din punct de vedere sanitar, să fie garantată un grad maxim de siguranță.

RACE FOR LIFE

Rally Raid-ul are în ADN-ul său nu doar plăcerea de a te aventura în inima naturii cu valențele speciale induse de spiritul de competiție, ci și empatia. Astfel că, deopotrivă, organizatori, parteneri, oficiali, jurnaliști, sportivi și apropiați ai acestora vor căuta ca PlayXtreme să devină un element perfect integrat în viața regiunii și a localnicilor. Un demers fundamentat pe trei piloni care vor reprezenta o constantă pentru existența acestui proiect: social (solidaritate), economic, mediu. Fiecare dintre aceste componente vor beneficia de acțiuni concrete și vizibile menite să genereze rezultate palpabile în Bazna, dar și în toată zona care va găzdui competiția.

Solidaritate

Empatia va avea drept rezultat în contribuția eficientă, dar discretă, fără a epata, pentru a promova valorile zonei, fie că vorbim despre tradiții, obiective sau atracții naturale, personalități, dar și pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a localnicilor. Proiectele RACE FOR LIFE vor include acțiuni concrete, efective, menite să raspundă precis nevoilor, iar fiecare dintre ele urmează să fie evaluate și implementate după ce vor avea acceptul comunității locale.

Căci pentru echipa care organizează PlayXtreme Adrenaline și partenerii acesteia, fiecare acțiune va încerca să atingă rezultatele ÎMPREUNĂ CU EI, și nu PENTRU EI. O diferență majoră care se va reflecta în efecte reale, pe termen lung, în direcții pe care comunitatea și le dorește, și nu în unele care se presupune că le-ar fi de ajutor. Și care, pe de altă parte, nu vizează persoane, locuri sau domenii în care intervenția nu are deplină legitimitate sau competență.

Economie

Potrivit cifrelor auditate, 80% din bugetul unei competiții de motorsport îl reprezintă sume „investite” în zona în care se desfășoară competiția. Vorbim despre sume la bugetul local (taxe, autorizații, impozite), dar și despre cheltuieli făcute către agenții economici locali (transport și combustibil, cazări, catering, cumpărături) atât de către oficiali și competitori, cât și de fanii prezenți la eveniment.

O altă componentă importantă, valabilă evident și în cazul PlayXtreme Adrenaline, este sporul de imagine, cu impact asupra turismului. În plus, dezvoltarea segmentului ”sporturilor cu motor” în zonă poate deschide porțile către o nouă piață, care include evenimente de profil (inclusiv teste), activități turistice tematice, dar și cele induse de localnicii care vor începe o carieră în competiții.

Mediu

Grija față de mediu, element natural esențial în acest gen de competiții, reprezintă una dintre prioritățile pentru echipa care organizează PlayXtreme Adrenaline . Programul de protecția mediului include următoarele componente:

  1. Regulament

Sunt respectate cu strictețe regulile stabilite în codul de mediu FIA, FIM, dar și al FRAS și FRM, ca și cele ale autorităților locale. Astfel, între altele:

  • Traseul este realizat în strânsă colaborare cu autoritățile locale și trebuie respectate de către toți participanții la eveniment (nu doar sportivi).
  • Protecția solului în parcurile de vehicule (Parc Închis, Zona de Alimentare…)
  • Puncte de colectare a deșeurilor tehnice (ulei, anvelope…), dar și al altor tipuri, în paddock
  1. Optimizarea sortării selective a deșeurilor tehnice și non-tehnice și a celor reciclabile
  2. Stabilirea traseului are ca prioritate, alături de interesul sportiv, limitarea emisiilor de carbon. În plus, se va promova utilizarea transportului colectiv în toate cazurile în care este posibil, și se vor căuta soluții pentru a compensa ”amprenta de carbon” a evenimentului.
  3. Găsirea de soluții de surse de energie alternativă pentru necesitățile competiției.
  4. Soluții practice de protecție a mediului (economie de combustibil, electricitate, apă, hârtie…) și demersuri educaționale în domeniu.